tabung shopping!

Wednesday, 14 December 2011

ubat penat/asma


mak selalu makan MADU before tidoq,tapi aku selalu tegur sebab mak ada kencing manis.dah la MADU tu manis melecaih,takut gula dalam darah makin tinggi la kan.aku ni bab2 jaga makan mak memang aku garang sikit.kadang2 kena perli baru mak tak makan,tu pon makan jugak,katanya 'BUAT UBAT'..ehhhh makan sikit sebagai buat ubat.ggggrr!*marah sebab sayang!*



'mak tak payah la makan MADU ni,satgi lagi tinggi gula'
'dak aihh,ni mak nak bagi KURANG PENAT (asma) mak'
'haaa?apa kaitan PENAT dengan MADU?'
'ni la petua orang tua2,nak bagi baik PENAT,makan MADU SECAMCA buh dengan ayaq (AIR) panas.minumla'
'haa jangan makan banyak sangat laaa'
'secamca ja pon mak makan'




apa apa jenis MADU pon takpa.dulu masa aku kecik kecik dalam umur setahun tu aku penat/asma teruk,hari hari mak bagi makan MADU campur air panas..alhamdulillah kurang la tak la asma teruk sangat.boleh try even DEKAT BABY BABY yang ada ASMA jugak.


ini petua tau..kalau tak percaya tanya la orang2 tua..betol =)

4 comments:

  1. madu antara ubat yg paling mujarab

    ReplyDelete
  2. miss kecoh : yap..madu ni ja.bukan bermadu dlm hidup hehe

    ReplyDelete
  3. madu adalah sunnah nabi.. bermadu juga sunnah... dan dua2 sama enak.. hii.

    p/s:jgn fkir negatif :)

    ReplyDelete

TABUNG MASA DEPAN