tabung shopping!

Friday, 22 March 2013

bukan JCO tapi J COOL


SINGLE CUP : 15 000 rp
COUPLE CUP : 25 000 rp
SHARING CUP : 35 000 rp

10 000 rp = rm 3.20 ( rate masa aku tukar dulu)


kemain tau santai dekat CHIWALK malam2 gila romantik sambil makan aiskrim ni.sedap murah plak tu!!


boleh pilih 2 jenih dari benda2 ni..so aku pilih koko apa tah and almond.hehe
buah kiwi ka peach ka aku tak pilih sebab mashaaammmmm sangatttt mihmih

  
tu tu tu tu tu takkan nak tengok saja woiiiii
ni waktu malam tau! haa bayangkan aku semangat jalan dari FAVE HOTEL tu p CHIWALK semata makan ni.sorang2! hahahahaha.

kat sana aku rasa sangat selamat,taktau pasaipa,mungkin sebab macam balik kampung halaman sendiri kot?eh eh.hahaha


nin dia,ni couple cup..nyum2,rasa macam yogurt,ala2 rasa TUTTI FRUTTI dekat Malaysia la kalau nak dibandingkan..

JCOOL ni dekat Bandung, Indonesia..sedap weh sedapp.murah la if compared tu tutti peruttiiii tu kan =.=


terliur terus tengok gambar ni uwaaaaaa
dah la dok panaih niiiiii

tuuuuu sedap woiiiii


licin! mihmihmih..lepas makan ni baru p round2 Chiwalk tu hehe,beli album! album murah tak hingat duniaaaa ,chantek pulak tu!


sambil makan sambil cuci mata cowok kat sana,muka semua ala2 artis woii,slaesmen depa pun boleh buat kita nak pilih seluar jeans/ baju 40 minit la,nak duk tang tu ja tatap wajahmu ,ecewahhhh..dan2 rasa soundtrack lagu Indonesia nii hahaha



ni pekerja Chiwalk,malam2 depa naik benda ni taktau panggil apa tapi macam basikat tapi ada enjin,gila syokk tapi mesti gayat woiiii =..=

tako tau octupus satuuuuuu


 
pantang masuk Jusco Setiawangsa ,mesti hati nak jugak beli 3 ketoi tako tau ni walaupon harga kemain dia 3ketoi empat hinggit sembilan puluh sennn,boleh makan nasi ayam Lan kat Jitra okkkkk,kenyang dan sedap sampai hirup habis pinggan ok.tak tipo.


dulu first time makan tako tau, loya habih tekak ni,nak terkeluar balik makan benda ni.second time makan dengan Fatin,aku rasa sikit laa pastu terus 'eh awat macam sedap semacam ja niii,dulu tak sedap macam niii ponnnnn wehh,tunggu sat aku nk p beli lagi satu' hahahah

punya sedap ok!sedap!!!!! nak try buat tapi macam mana?=.= tak penah try google recipe ni lagi, dan macam tak da kudrat nak buat jaaa.hoho.celah mana nak dapat janggut ocyupus kecik2 lekat celah gigi tuuuu mihmih


tak sampai lima minit mesti licin siap jilat2 jari ok.sedap sangat,ketepikan kalori tak kalori tu semua..hahaha.mak kata 'hilang nikmat dunia kalau tak makan,dok tahaq makan..' oh mak,i lap u dats why i eat hahaha muahhhh

p/s : oh sekarang dah ada tako tau dekat GIANT BATU CAVES okkkkk..bukan jusco ja ada,giant pon ada...kelas kau tako tau.dah macam Digi di mana2 saja ada.haha

pencil box untuk si kecil

semangat mencari barang nak hadiahkan kat Kimi dan Danish ni
nak guna baucar buku tu,tapi dekat Jusco Setiawangsa tu nan hado kedai yang boleh guna baucar buku tu.

so end up p kedai DIY ----kedai murah tak hengat dunia yang setiap kali aku p mesti beli jugak apa2 walaupon takmau beliiii,too cute!cant resist hahaha


ni set untuk Kimi hehe sebab dia 5 tahun,jadi aku beli la yang macam ni.haha.nak kena beli yang sama la dua2 orang,mana boleh beli lain2,satgi bergadohhhhhhh


siap tulis nama lekat dekat every items dalam pencil box,even pencil box pun aku lekat kan nama depa ni.haaa sebab kalau diikutkan kajian untuk aku masa sekolah dulu,bawak la apa pun barang p sekolah ,mesti senang hilanggggg..tertukaq dengan kawan ka,jatuh ka,hilangka apa ka.tapi dengan kata yang mudah memang SANGAT senang hilang!

kalau tak tulis nama memang LAGI CEPAT hilanggggggggg

=.=


Danish punyaaaaa..warna merah nampak la macam boy sikit kan,dia darjah 2 dah,kalau beli yang macam girl kompem malu dia nak bawa p sekolah..

takut kena ejek kan.herher

tu pon idokkkk
'takdak kartoon laki ka aunty nun,ni semua kartoon pempuan ja abang tengok'
'eh red tu untuk boy la abang' (nak sedapkan hati dia walaupon sekali pandang nampak macam girl jugak pencil box ni rupanyaaaaa)
'oh yaka?ok'

=.=

nasib baik dia guna jugakkkk..gembira ok depa suka pemberian tak seberapa aunty nun depa yang tak berkerja lagi,yang tak mampo nak belanja depa cekelat mahai macam ferero rocheeer lagiiiiii :'(



macam untuk boy kan?? pliss say yessssssssss........
oh harga setiap satu ni RM4.90 ja,murah kannnnnn :')
silalah berkunjung ke DIY yang murah tuuuu


haaa siap tulis nama setiap pencil box hokeyyyyyyy 


Thursday, 21 March 2013

touched


'nanti mak sampai, u ambil barang kat mak tau,i ada bagi something kat u'

dalam hati kemain nebes apa bonda la dia nak bagi....dah la passed kat mak pulakkk  zzzzzz

malu la titewwwww


sampai2 ja aku ni nak tanya mak terus ja tapi pikiaq mak penat sampai jauh2 kan,so kelitin kot mak ja la..
lepas mak lepak atas katil baru mak cakap

'haaa nu hazim ada bagi barang nu,dalam beg mak belah tepi'

sengih2 malu kucing lari p cari kotak dalam beg mak
>.<

haaa kotak
jengjengjeng


'u henfon i rosak tau,boleh contact maxis ja,yang celcom tak boleh tau,
i takdan nak p beli,tak dak duet la ni
i ni la i nu la i bla2 i bla2 (sambung membebel)'

ni sehari sebelum dia bagi hadiah ni kat aku..aku beleteiq kat dia pasai henpon,bebai sana sini,dengan line bb macam haaaaaaarrr lagi..marah! hahaha


yeahhh kite dapat henpon yeahhhhhhh
boleh call awak selalu!

yang paling penting
BATERY HENPONG NI TAHAN 2 3 HARI TAK PAYAH CHARGE!!!
dan la aku ni penyegan nak charge hahahahhaa

henpon kitee ada torchligh.kau hado? 
ok motippp sangat!
>.<

jenis henpon tak penting bagi saya
yang penting jenis hati awak tu
ihik ^^

thank you awak.mihmih

mewarna bersama si Kimi

  crayon penuh lagi sekarang ni tapi sampai bila nak penuh taktau laa,qeja hilangjaaaa
kali yang ke berapa beli crayon, pensil warna taktau la brapa banyak. 
kalau beli something kat dia, dia mesti cakap 'nanti beli colour tau kat adik' =.=

 bersungguh colour.jangan harap nak join.

 haaa yang kuning tu aku kaler kan,tu yang mcm elok sikit dari yang lain2 mihmih

 mula2 aku ingat benda tu kereta api,so aku ckp kat kim
'adik colour kan keta api tu tau'
'tu lori sampah la aunty nun'
=.=

aunty nun tak baca dulu...zzzz


Wednesday, 20 March 2013

bunga gubahan sendiri


kak aku memang berseni sikit nak gubah2 bunga ni,kalau bagi kat tangan aku memang la tak berseni, berSEGI lagi ada laaaa..ni salah satu gubahan kak aku..gantung dekat pintu bilik,setiap pintu rumah ada,siap pintu depan rumah pun ada.haha.

senang ja tengok kak aku dok buat benda ni..kalau nak beli benda macam ni,tobattt mahai! tak tipo! =.=


Tuesday, 19 March 2013

tiru depan lecturer

disebabkan soalan banyak bagai kaki lipan , masa sejam empat puluh minit mana cukup untuk aku nak goreng betoi2 dengan tak tau jawapan mestila goreng tu kena banyak kan....zzzz

jadi amik habis paper kiri kanan tiru,mula2 polite la minta kawan sambil tunjuk guna mulut nak jawapan untuk soalan sekian2,then tiru slow2 cover2 tak bagi sir nampak..

bila sir lalu cakap 'ok another 2 minutes' ................... zassssssss tangan terus capai paper kawan belah kiri amik tiru terus,essay pon aku tiru la,nak cari main point jawapan kawan pun satu qeja lagi kan,so aku cari la mana2 yang boleh dibuat jawapn -.-

first time aku buat study group,berdua ja pon study group nya,sebab bagi aku bile study group ramai2 ni,turn tu jadi bergosip,bersembang..aku plak jenis yang lambat pick up,lembapppppp paham,sooo memang takla kalau orang kata nak buat study group,kecuali lah aku rajin sikit baca dulu bagi paham,then p dengar apa dorang bincang.kadang2 pemahaman kita lain dari orang,sebab cara pemahaman kita lain....

mungkin kena tingkatkan lagi effort untuk subjek ni dan subjek2 yang lain2..ni dah semester 3,cepat gila waktu berlalu,penat aku dok menangis malam2 kat mak aku takmau belajaq tak mau belajaq,la ni sem 3 dah hahahaha..


Sunday, 17 March 2013

mid term examination

memang lumrah student, belajar beberapa minggu akan hadapi exam..sulu masa zaman muda (sekarang dah rasa tua) boleh la nak exam bila2 pon dan boleh stay up tiap2 malam sebab study..rasa rajin sangat haha..padahai sebab exam aku stay up =.=

tapi sekarang ni rasa alamak saya sangat tua untuk ambil exam dan hafal2 segala2 benda ni,sebab dulu memang kalau subjek yang kena baca aku akan hapai seketoi2.memang kalau jawapan akan aku tulis macam lecture note tu la haaa.mihmih.punya la hapaiiii..

tapi sekarang ni, aku baca jaaa dan paham kan..perbezaan umur mungkin hahaha tapi kalau aku malas nak baca dan fahamkan aku akan hafal! pelek x? hoho


ok itu ja nak habaq,exam esok dan lusa straight.lomah den lomah.bye.

Wednesday, 13 March 2013

zoo negara

at last berjaya jugak p zoo negara area Taman Melawati,ampang tu..sebelum ni mana aku tau kat mana la zoo ni.aklumla aku memang kalau dok satu2 tempat,dok ja kat situ sampai berkulat .ok tipo.maksudnya contoh dulu study dekat Shah Alam,so tau jalan p area Shah Alam ja tu pon expert belah seksyen 2 dengan 7 Shah Alam jaaaaa..yang lain harommm..

jadi sejak duduk dekat Gombak ni,tau la kedudukan sebenar zoo negara tuuu,kemain excitedla aku nak p,sebab zoo negara wehhhh zoo negaraaaa,kompem la banyak binatang2 di dalam tuuuuuu..tapi babi takdak pon-.- ka aku tak jumpa? motip sangat nak jumpak babi.haha.

first time jumpa babi secara siaran langsung ialah masa aku p zoo Taiping,masa umur 8 tahun kalau tak salah,time kak aku dok MRSM Taiping ,jadi aku sebagai kanak2 yang paling gumbira kalau nak dibandingkan dengan kakak2 aku yang lainnnn,p la jalan2 round2 zoo Taiping yang kemetot tu mihmih, lalu kat sebelah kandang babi tuuu,.haha,.tapi masalah nya aku taktau tu ialah babi.

yang aku tau dia busuk gilaaaa,dan mak aku dari jauh jerit 'haippp adik jangan dok dekat situ,mai siniiii'

yang aku dok p dekat dengan kandang tu dah,wana pink uolls,hidung dia kekekeke krook krook hehehe..

tapi berterima kasih la kepada peneman setia di hati saya,kalau nak p benda2 pelek ni,dia dengan Ped ja mampu teman aku.haha.tapi kali ni Ped tak mai sebab tak plan bebaik,dia pon last minit nak join hantaq aku.sobs sobs.mulut kata jangan la hantaq jauh sangat nak p Gombak tu astu nak balik plak,dalam hati dok loncat opcoz laaa iolls suka,iolls boleh lena dalam kereta haha.dakkk tipo.suka la sebab ada orang teman =) 

kami p zoo negara macam p hiking,peluh bercerau siap gantung tuala kat leher utk lap peluh ahhahahaha
>.<


tiket masuk zoo negara

ADULT WITH MYKAD = RM25
ADULT WITHOUT MYKAD = RM 50  (IF IM NOT MISTAKEN)


Opening Hours:
daily 9am - 5pm
last admission at 4.30pm




tenogk kaki zirafah ni,sexy kemain.haahaa.


gajah ni nak makan tebu yang orang dok sua tu tapi dipisahkan oleh longkang antara mereka.
tapi sumpah kesian tengok gajah ni (hat ni sekoq ja) dok ikut ja sapa2 yang beli tebu yang berharga 5 ringgit tu nak bagi kat dia..ada ayaq mata kat mata dia,tak tau la ayaq mata ka apa tpi memang macam ayaq mata yang mengalir =((


ha tengok tuuuu.dia sekoq ja dok kelitin kat belah kami ni,hat lain dok beristirehat kat belah nu..


taik besaq gilaaaaaaaaaa.... semangat snap gambaq taik gajah ok.haha


ni belah lain ni,tapi gajah tu ikut girl ni sambil berlari2 anak (??) ikut girl ni nak makan tebuuuuu.kesian ok.


bangauuuuuu..aku lari kat arah depa,depa terbangg.comey gila!!! hehe.



Monday, 11 March 2013

riba

actually ni assignment dulu2 masa degree,aku selalu pilih pasal Islamic ni sebab aku dulu Bachelor in Islamic Banking,so memang belajar la pasal halal haram,Islamic bank, conventional bank, the differences of their terms,and basically orang selalu akan cakap 'alaa conventional sama ja dengan Islamic' =.= 

sedih tau dengar uhuks..nak terang lebih mendalam bab2 tu takleh la kat first post ni kan,satgi orang kata amboiiii melebih2,so kita start from riba! hehe. macam nak buat presentation ok.hewhew


mula2 sekali,di ingat kan RIBA INI HARAMMMMMM.SAY NO TO RIBA. nama lain bagi riba = interest = usury.


________________________________________________________________________


Riba (usury) has been clearly and explicitly prohibited in the Qur’an and Sunnah. Allah and His Messenger have declared war on those who do not abstain from it. These are some of the relevant ayats regarding Riba.

Allah says in the Qur'an:

O you who believe! Show fear of Allah and forgo any remaining riba if you are believers. Qur'an (2, 277)

If you do not, know it means war from Allah and His Messenger. If you turn in repentance you may have your capital, without wronging and without being wronged. Qur'an (2, 278)

Basically riba can be divided into 2 broad area
1) borrowing
2) trading



RIBA BORROWING / RIBA AL DUYUN  

Riba Al-Jahiliyah
Refers to additional charge being imposed in the case the borrower fail to pay on time.
Practices during pre-Islamic. The way pre-Islamic Arabs used to consume Riba was that a 
person would have a debt payable on a specific date.  When the date arrived the creditor would 
demand payment.  The latter would tell the creditor: " Defer the repayment of my debt; I will add 
to your wealth." This is the Riba which was doubled and redoubled.

Example: At maturity of the debt, the creditor will ask the debtor, "Will you pay now, or increase (the debt)? If the debtor was unable to pay, it would be doubled; one hundred in one year would become two hundred.  If it was not paid, the debt would increase to four hundred. Each year the debt would be doubled”   

contoh : awak berhutang seratus ringgit,tapi nanti time bayar awak kena bayar dua ratus ringgit.itu ialah riba! 


Riba Al-Qard

žRefers to interest or payment charged due to the loan given.
žPersonal loan, term loan and others.
žExample: A customer applied for a personal loan, RM20,000. The banker tell the customer that the bank will charge 5% annually for 8 years. So, the total amount that this customer has to pay is RM28,000.



RIBA TRADING / RIBA AL-BUYU'

Riba Al-Fadh (excess of disparity) 
           ‘If you give gold, then receive back the same gold: the same weight and the same quality; and if you give silver, then receive back the same silver: the same weight and the same quality, because the one who gives more or expects more, then [he should know that] that is exactly Riba.’

•refers to quantities.
•described as an unlawful excess in the exchange of two counter-values
where the excess is measurable through weight or measure.
•Ribawi item; gold, silver, wheat, barley, dates, and salt are exchanged
 against themselves, they should be spot and equal and specified.

2. Riba An-Nasiah (excess of deferment)
•refers to time delay.
  

________________________________________________________________________



ini aku saja share dari assignment yang aku penah buat dulu dan sekarang pon aku still learn about it.semua ni aku buat research dulu,in shaa Allah betol sebab dari pembacaan aku dan pembelajaran dan telah dirujuk dan dibentang kan kepada lecturer aku.

kot2 la ada adik2 yang nak buat assignment pasal Islamic Banking ni,boleh ambil salah satu tajuk ialah riba hehe.selain dapat siapkan assignment,boleh jugak dapat ilmu dunia dan akhirat =)

ada term2 dia memang sesetengah riba orang panggil lain,contoh di atas ada panggil al-nasiah,ada panggil al-nasak..but still the concept and defition is still the same..

marilah berkongsi ilmu =)






Sunday, 10 March 2013

life

  



'what is the meaning of life? whatever you want it to be'
my friend wrote this in her status..
sometime we forgot what we want and keep following the flow.INSTEAD of trying to get what we want.

example : want to get straight A's in examination but 24 hours just plays video games.just dream it. 


life's too SHORT to WORRY
life's too LONG to WAIT

life is a journey,we dont know what will happen next..but still we need to have PLAN in life.




life is either daring a adventure or nothing


life is too short 
to wake up with regrets.
love the people who treat you right and 
forget the ones who dont

believe that everything
happens for a reason.

if u get a chance - TAKE IT
if it changes your life - LET IT

nobody said life would be easy
they just promised
it would be WORTH IT ..

Hotel Sunyaragi,Cirebon,Indonesia

dari Bandung,trip nak p Cirebon tu take about 5 hours.abang Aldrin (new bro in law) cakap if tak macet (jem) around 3 hours ja dah sampai..tapi mungkin sebab jalan dia yang macam nak p Genting Highland or cameron Highland tu yang memang bersimpang siul,dan sempit.jadi memang slow la bawaknya.

sebenarnya jarak dia 120 KM jaaaaaa ok from Bandung,tapi sebab jalan dia yang tak mengizinkan pemandu tu drive macam dekat litar Speang,harapan ja la nak sampai dalam masa 2 jam kan? =.=

sampai ja terus kami lembik,siap ada yang muntah herher.tip nak elakkan muntah yang aku terapkan ialah TIDUR! sampai ja kat jalan yang bengkang bengkok terus ja aku lena haha

wisma Sunyaragi dari bahagian depan

wisma @ hotel SUNYARAGI

entrance wisma


kunci hotel yang sangat unik yet scary.hoho.kemain susah kalau nak simpan kunci ni,tak boleh nak letak dalam poket ok,sebab too big for a small key.haha. but still unique kan.

ni suasanawaktu malam
sumber: google

pool dia,tapi kami xsempat mandi sobs sobs
sumber : google


toilet dia bersih if compare to Hotel Cihampelas 2,but still hotel Cihampelas 2 murah dan dekat dengan Ciwalk! later i will update about CIWALK!! best sangat if pergi dating dengan suami.mihmih.ni toilet untuk DELUXE ROOM.


ni gambar from website hotel ni,aku printscreen ,senang untuk sapa2 nak review..harga tak sure sebab ni pihak sebelah sana yang deal price semua.

tapi dekat website dia tulis DELUXE ROOM ni around 400,000rp.around rm 120++ per night ikut currency rate..tapi deluxe room ni besar,boleh la if nak duduk satu family..


ini website HOTEL WISMA SUNYARAGI..kami stay sini sebab dekat dengan rumah pengantin lelaki..tak sampai 10 minit nak jengoi sampai rumah depa.mihmih.


how to make baby

imagine if u face this situation where kids around 4 5 y/o ask u about babiesssss..

how to explain to kids when they ask 'mama,why adik is inside your tummy?' 'mama why u eat adik?' 'mama how come adik is inside your tummy,u dont love him so thats why u eat him?' bla bla bla

easy concept but hard to make them understand the situation..and Do NOT WANT THEM TO ASK ANOTHER QUESTION AGAIN..



So,lying is the best solution.hehehehe

budak budak tak boleh larang tapi kena suruh

ada dua anak menakan,sorang 8 tahun sorang 5 tahun,mulut mengalahkan bertih jagung,tangan mengalahkan pengepit baju.

pantang aku berleteiq depa mesti melawan.ggggrr.silap2 mai cubit aku balik.geram ok.haha.tapi kalau lama2 aku marah rasa macam lawak plak,sebab rasa eiskkkk depa ni kecik lagi,aku dok ajaq sungguh2 macam nak upsr tahun ni awattt..

tapi macam biasa lah,aunty nun still the fierce aunty in the house.kalau ada depa dua orang ni buat hal,contohnya panjat pintu pagar bergayut dua2 orang, menari bogel oppa gangnam style, cat walk sambil berbogel di dalam rumah,etc ,oh itu semua perkara biasa,dan kalau aku LARAT nak cubit,aku akan cubit la..kadang2 rasa mcm letih sebab asyik cubit depa ni tapi tak jugak dengar kata..aunty nun pasrah =.=

as older said 'budak2 memang tak boleh larang,kena suruh lagi'

jadi one day danish lepas mandi,dok bogel bulat lagi,dia memang jenis yang susah nak pakai baju (mungkin panas sbb badan gempal), dia dok menyanyi2 depan pintu,bukak pintu..aku pon cakap 'ha p maen kat luar tu,p p p p (sebab aku tengah gunakan konsep BUDAK2 TAKLEH LARANG TAPI KENA SURUH BUAT LAGI'

BUT END UP,DIA P BUKAK AUTOMATIC GATE TU,DAN P MENYANYI BETOL2 KAT LUAR TU TENGAH TENGAH HARI REMBANGGGGG..!!

geram ok sebab dia buat betol2.pastu aku panggil ayah dia suruh pukui dan dia cakap 'aunty nun yang suruh'

haha but still aku cakap,' dia yang tak mau pakai bajuuuuuu'

AUNTY ALWAYS WIN.sorry baby boy.hihi

so conclusion nya tak boleh guna konsep budak budak tak boleh laran tapi kena suruh untuk anak menakan aku yang super banyak akai.maklumla lelaki ni akai 9  =.= 

TABUNG MASA DEPAN